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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M. La institucionalidad para la investigación agrícola frente a los desafíos de la cooperación y de la integración. In: REUNION INTERNACIONAL DE FORAGRO, 2002, Brasilia, DF. Agricultura y desarrollo tecnológico: hacia la integración de las Américas. Brasilia: [s.n.], 2002. 23p.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMORALES, M. M.; NOGUEIRA, R. M. Lenha e carvão: na fornalha, churrasqueira ou no fogão. Sinop: UFMT, 2021. 2 p. (Fichas técnicas, v. 1, n. 21).

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, J. C. dos; NOGUEIRA, R. M. Desempenho econômico-financeira da produção de carvão vegetal a partir de cascas de ouriços de castanha-do-pará. In: SIMPÓSIO SOBER NORTE, 1., 2017, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SOBER NORTE, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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4.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M.; ALVARES, V. de S. Secador à alta temperatura por convecção natural: solução para a pré-secagem da castanha-do-brasil no campo. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2012. 6 p. (Embrapa Acre. Comunicado técnico, 182).

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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5.Imagem marcado/desmarcadoGUEDES, D. V.; MORALES, M. M.; NOGUEIRA, R. M. Promovendo a segurança e o bem estar no trabalho florestal. Sinop: UFMT, 2021. 2 p. (Fichas técnicas, v. 1, n. 23).

Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas.

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6.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M.; RUFFATO, S.; CARNEIRO, J. S.; PIRES, E. M.; ALVARES, V. de S. Avaliação da carbonização do ouriço da castanha-do-brasil em forno tipo tambor. Scientific Eletronic Archives, Sinop, v. 6, p.7-17, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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7.Imagem marcado/desmarcadoPINEIRO, M.; NOGUEIRA, R. M.; TRIGO, E.; TORRES, F.; MANCIANA, E.; ECHEVERRIA, R. La institucionalidad en el sector agropecuario de America Latina: evaluacion y propuestas para una reforma institucional. Washington, DC: Banco Interamericano de Desarrollo, 1999. 71p. (BID. Departamento de Desarrollo Sostenible. Serie de Informes Tecnicos).

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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8.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M.; DONZELES, S. M. L.; SILVA, J. de S. e. Desenvolvimento de tecnologias de colheita e pós-colheita para a cafeicultura familiar. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 26, ed. esp., p. 102-116, 2005.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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9.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M.; ALVARES, V. de S.; CARTAXO, C. B. da C. Secador de camada fixa com ventilação forçada de ar para castanha-do-brasil com casca: uma alternativa para as comunidades extrativistas. Sinop: Editora Fundação UNISELVA, 2022. 26 p. (MT Ciência. Série tecnologia).

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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10.Imagem marcado/desmarcadoPAUVOLID-CORRÊA, A.; CAMPOS, Z.; JULIANO, R. S.; VELEZ, J.; NOGUEIRA, R. M. R.; KOMAR, N. Serological evidence of widespread circulation of west nile virus and other flaviviruses in equines of the Pantanal, Brazil. Plos Neglected Tropical Diseases, v. 8, n. 2, p. 1-11, feb. 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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11.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, D. A.; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C. Níveis de aflatoxina na castanha do brasil após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 37, 2012. Suplemento. Resumo 229. 1 p. 1 CD-ROM. Edição do 45º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2012, Manaus.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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12.Imagem marcado/desmarcadoPAUVOLID-CORRÊA, A.; JULIANO, R. S.; CAMPOS, Z.; VELEZ, J.; NOGUEIRA, R. M. R.; KOMAR, N. Neutralising antibodies for Mayaro virus in Pantanal, Brazil. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz, v. 110, n. 1, p. 125-133, february, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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13.Imagem marcado/desmarcadoPAUVOLID-CORRÊA, A.; CAMPOS, Z.; JULIANO, R. S.; NOGUEIRA, R. M. R.; KOMAR, N. Neutralizing antibodies for orthobunyaviruses in Pantanal, Brazil. PLoS Neglected Tropical Diseases, v. 11, p. 1-11, nov. 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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14.Imagem marcado/desmarcadoPAUVOLID-CORRÊA, A.; JULIANO, R. S.; VELEZ, J.; SCHATZMAYR, H.; NOGUEIRA, R. M. R.; KOMAR, N. Neutralizing antibodies for venezuelan equine encephalitis virus in horses from brazilian Pantanal. Virus Reviews & Research, v. 18, p. 245, 2013. Supplement 1. Trabalho apresentado no XXIV Congresso Brasileiro de Virologia & VIII Reunião do Mercosul de Virologia, Porto Seguro, BA. VV561.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. de S. e; NOGUEIRA, R. M.; ROBERTO, C. D. Tecnologias de secagem e armazenagem para a agricultura familiar. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema Gráfica e Editora Ltda.; Brasília, DF: Embrapa Café, 2005. 138

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Rondônia; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais.

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16.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, R. M.; ALVARES, V. de S.; RUFFATO, S.; LOES, R. P.; SOUSA E SILVA, J. de. Physical properties of Brazil nuts. Revista Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 34, n. 5, p. 963-971, set./out. 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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17.Imagem marcado/desmarcadoBOTELHO, F. M.; FARIA, B. M. E. M. de; BOTELHO, S. de C. C.; RUFFATO, S.; NOGUEIRA, R. M. Metodologias para determinação de massa específica de grãos. Agrarian, v. 11, n. 41, p. 251-259, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.

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18.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, D. A. da; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; KUSDRA, J. F.; MACIEL, V. T.; MIQUELONI, D. P. Quality of Brazil nuts stored in forced aeration silos. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 63, n. 3, p. 305-314, maio/jun. 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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19.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, D. A. da; ÁLVARES, V. de S.; KUSDRA, J. F.; NOGUEIRA, R. M.; MACIEL, V. T.; MIQUELONI, D. P. Quality of in-shell Brazil nuts after drying using a pilot natural convection oven in the state of Acre, Brazil. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 20, e2015104, July 2017. Publicação online.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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20.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, J. S.; PIRES, E. M.; NOGUEIRA, R. M.; SHIOMI, H. F.; SOARES, M. A.; OLIVEIRA, M. A.; MELO, I. S. de. Bacteria carried by Chrysomya megacephala (Fabricius, 1794) (Diptera: Calliphoridae) in Sinop, Mato Grosso, Brazil. Scientific Electronic Archives, Sinop, v. 6, p. 18-22, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  05/01/2015
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  NOGUEIRA, R. M.; ALVARES, V. de S.; RUFFATO, S.; LOES, R. P.; SOUSA E SILVA, J. de.
Afiliação:  Roberta M. Nogueira, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; Solenir Ruffato, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); Roberto P. Lopes, Universidade Federal de Viçosa (UFV); Juarez de Sousa e Silva, Universidade Federal de Viçosa (UFV).
Título:  Physical properties of Brazil nuts.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Revista Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 34, n. 5, p. 963-971, set./out. 2014.
ISSN:  0100-6916 (impresso); 1808-4389 (CD-rom); 1809-4430 (online).
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazil-nut, also known as Para-nut, is widely used as food and in cosmetic industries. The seeds are rich in lipids and protein, and also present a considerable amount of selenium. Limited research has been conducted on postharvest of the Brazil nut, being an important information to design equipment related to aeration, drying, storage and transportation steps. Thus, the objective of this study was to determine the physical properties of the Brazil-nut with and without tegument. The dimensions found for the almonds with tegument were 39.35 mm in the X axis, 24.19 mm in the Y axis, and 17.88 mm in the Z axis. However for the almond without tegument the values were 31.05 mm in X, 14.38 in Y and 15.91 mm in Z axis. The sphericity was 66.40% and 51.59% for the kernels with and without seed tegument respectively. The kernels with and without tegument presented sphericity of 63.00% and 47.72% respectively. The mass of 1000 almonds was 6.13 kg for almond with teguments and 3.18 kg for almonds without teguments. Specific mass of 0.947 g.cm-3 and 1.003 g.cm-3 for the kernels with and without tegument, coupled with a porosity of 46.88% and 37.60% and, resulting on a bulk density of 0.504 g.cm-3 and 0.626 g.cm-3 for almonds with and without teguments respectively. Finally, the angle of repose for the kernels with teguments was 36.37°. A castanha-do-brasil, também conhecida como castanha-do-pará, é muito utilizada na alimentação humana e na indústria cosmética. As sementes são rica... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Castanha do brasil; Fisiología postcosecha; Nuez del brasil; Propiedades físicas.
Thesagro:  Castanha do Para; Pós-Colheita; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus NAL:  Brazil nuts; Physical properties; Postharvest physiology.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114748/1/25371.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC25371 - 2UPCAP - DD
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